Blog Đurđice Antolić

Blog Đurđice Antolić

Cambridge Dictionary definira geoinženjering kao istraživanje i aktivnost na pronalasku načina kako promijeniti Zemljinu atmosferu s ciljem smanjenja globalnog zatopljenja. Wikipedia definira geoinženjering ili geoinženjerstvo ili klimatski inženjering kao niz namjernih i velikih zahvata u Zemljin klimatski sustav s ciljem smanjenja globalnog zatopljenja i promjene klimatskih prilika.

Termin geoinženjerstvo u smislu kako je to u citiranim definicijama opisano skovao je 1977. godine talijanski fizičar Cesare Marchetti koji je predložio pohranjivanje CO2 u duboki ocean.

Uvriježeno je mišljenje da se klimatski geoinženjering sprovodi zadnjih 70 godina, međutim povijest pokazuje da su se ideje o namjernoj promjeni klime pojavile prije 180 godina. U djelomičnom prikazu razdoblja od 1841.-1958. godine ideje su ondašnjih inženjera i znanstvenika uglavnom bile usmjerene na proizvodnju kiše, topljenje leda na Antarktiku i zasijavanje oblaka.

Proizvodnja kiše

1841 – američki meteorolog James Pollard Espy, poznat kao Olujni kralj (The Storm King), predložio je paljenje šuma na zapadnoj obali u svrhu povećanja kiša na istočnoj obali SAD-a.

1890 – eksperiment za proizvodnju kiše barutnom eksplozijom sproveden je u Teksasu bez uspjeha.

1902 –  Albert Steiger je dizajnirao po njemu nazvani Steiger Vortex top za proizvodnju kiše, ali eksperiment sproveden u Charlevilleu nije donio željeni rezultat.

Topljenje leda na Arktiku

1877- N.S. Shaler predlaže preusmjeravanje Kurošio struje, tople struje u zapadnom dijelu Tihoga oceana, kroz Beringov tjesnac, koja bi struja otopila ledeni pokrov pa bi na Antarktiku moglo biti travnjaka i drveća.

1912 – Carroll Livingston Riker, newyorški inženjer, predložio je promjenu klime cijele obale Atlantika Sjeverne Amerike usmjeravanjem nehlađene Golfske struje u samo srce Arktika da bi se izbjegle magle i ekstremna hladnoća.

1945 – prof. Julian Huxley, biolog i eugeničar, tajnik UNESCO-a 1946-48, predložio je korištenje atomske bombe za topljenje polarnog leda, otopljenje polarnih područja i prolaz brodovima na vrh svijeta.

1958 – sovjetski inženjer Arkady Markin predložio je UN-u i SSSR-u izgradnju divovske brane preko Beringova tjesnaca i korištenje propeler crpke na nukelarni pogon koja bi gurala toplu pacifičku struju u Atlantik. Arktički bi se led otopio i Sibir i sjevernoamerička zaleđena područja postala bi topla i produktivna.

1958 – sovjetski inženjer P. M. Borisov preložio je otapanje ledenog pokrova na Arktiku i Grenlandu raspršivanjem ugljene prašine po ledu stvarajući tako pokrovne oblake po Sjevernu polu da bi se ulovila toplina i preusmjerile tople atlantske vode u polarna područja.

Zasijavanje oblaka

1946 – Vincent Schaffer, Irwing Langmuir i Bernard Vonnegut izumili su tehnologiju zasijavanje oblaka. Prvi pokušaj modifikacije prirodnog oblaka dogodio se kad je Schaffer uzrokovao padanje snijega u zapadnom Massachusettsu nakon što je iz aviona istovario skoro 3 kg suhoga leda u ciljani oblak.

1947 – Projekt Cirrus temelji se na mišljenju zanstvenika po kojemu zasijavanje oblaka suhim ledom može potaknuti teške oborine pa stoga oslabjeti oluju/uragan. Oko 90 kg suhoga leda ubačeno je u oluju 560 km istočno of Jacksonvillea, Florida. Oblak je promijenio izgled, ali su rezultati zasijavanja bili neuvjerljivi. Uskoro nakon zasijavanja, uragan je naglo promijenio smjer prema sjeveroistoku SAD-a uzrokujući katastrofalnu poplavu u Sjevernoj Floridi. Vodeći znanstvenici iz General Electrica bili su okrivljeni za zasijavanje, a naknadna će analiza pokazati da je nešto drugo bilo odgovorno za promjenu smjera uragana.

1949 – Irving P. Krick predložio je zasijavanje oblaka bez zrakoplova, i to generatorima na tlu koji raspršuju srebrni jodid. Do 1951. njegova će tvrtka biti angažirana da zasijava oblake na površini većoj od milijun četvornih kilometara u zapadnom dijelu SAD-a.

1952 – 15. kolovoza, najgora, poput bljeska poplava, koja se ikad dogodila u UK-u, zadesila je selo Devon u Lynmouthu kojom je prilikom poginulo 35 ljudi, a kuće, mostovi, dućani i hoteli uništeni. Katastrofa je službeno nazvana Božjom rukom (The Hand of God), ali će deklasificirani vladini dokumenti ukazati na to da je međunarodni tim znanstvenika surađujući s RAF-om (Royal Air Force – Britansko vojno zrakoplovstvo) eksperimentirao s umjetnom proizvodnjom kiše u Južnoj Britaniji (Operation Cumulus). Kapetan grupe, John Hart, izjavio je da su letjeli ravno kroz vrh oblaka u koji su ispustili suhi led. Ministarstvo obrane kategorički je odbijalo priznati postojanje bilo kakva eksperimenta zasijavanjem oblaka, ali su deklasificirani dokumenti otkrili da se to dogodilo upravo u tjednu između 4. i 15. kolovoza.

1956-1967 – Projekt Nebeska vatra: Zaštita šuma od požara zasijavanjem oblaka (Project Skyfire: Preventing Forest Fires with Cloud Seeding), projekt je čiji naslov sam govori o čemu se zapravo radi.

Ideje (ili u pojedinim slučajevima sprovedeni eksperiment) o paljenju šuma na jednoj da bi pala kiša na drugoj obali, izgradnji brane u Beringovu tjesnacu, gađanju Arktika atomskom bombom, ubacivanju suhoga leda u prirodni oblak da bi se obuzdao uragan koji potom izazove katastrofalnu poplavu, upućuju na zaključak da je jednom od karakteristika geoinženjeringa destrukcija ili uništavanje, čak i onda kad je inicijalna ideja motivirana dobrim namjerama. U slučaju poplave u Floridi, nitko nije ondašnje stanovnike pitao žele li oni da se zasijavanjem oblaka upravlja uraganom. Jednako tako ni stanovnici Istre nisu znali, jer nikome za to dozvolu nisu dali, tko je i zašto te kakve je tvari ovog proljeća ispuštao Boeing 747-8F na istarskome nebu ostavljajući za sobom neprirodan, izazito debeli žutonarančasti trag, koji je trag snimio korisnik Youtube kanala Petar Radovan.

Razumijevanje geoinženjeringa kao promjene Zemljina klimatskoga sustava s ciljem smanjenja globalnog zatopljenja, za što znamo da je obmana jer smo u 2020. godini ušli u malo ledeno doba, odvlači neinformina pojedinca u krive vode. Geoinženjering je toliko slojevit i zalazi u gotovo svako područje ljudske djelatnosti da ga je teško sveobuhvatno definirati. Primjerice, u nekoj se državi mogu izazvati privremeni, a ekstremni vremenski uvjeti da ta država padne na koljena i bude okupirana, a da nije ni znala da je u ratu. Drugo što je bitno jest to da se geoinženjering sprovodi bez postojanja znanstveno utemeljenih dokaza o njegovoj korisnosti za Zemljin okoliš i bez suglasnosti/dozvole stanovništva određene države ili područja nad kojim se sprovodi geoinženjerijski eksperiment. I treće, s obzirom da svjedočimo negativnim učincima geoinženjeringa, moralni i etički principi o očuvanju života na Zemlji iz temelja se urušavaju.

Uzimajući u obzir navedeno, definicija bi geonženjerstva mogla glasiti ovako:

Geoinženjering, geoinženjerstvo ili klimatski inženjering, namjerna je, bez znanstveno utemeljenih dokaza o korisnosti za Zemljin okoliš, bez suglasnosti stanovništva za provedbu geoinženjerijskih eksperimenata, tehnologijom izazvana promjena prirodnog Zemljina klimatskoga sustava sa svrhom stvaranja umjetne klime u kojoj život i zdravlje ljudi, životinja i biljaka ne može postojati, čime se ruše temeljni moralni i etički principi očuvanja života na Zemlji.

Klimatsko inženjerstvo od 1958. godine pa nadalje do sadašnjeg trenutka,  razvijat će se sve moćnije i, nažalost, sve razornije. Unatoč zaključku UN-ova Međuvladina tijela za klimatske promjene (IPCC) iz 2007. godine – skupine pseudoznanstvenika / računalnih modelatora – da je uglavnom teško dokazati pozitivne učinke geoinženjerstva, i iz 2010. godine UN-ovoj konvenciji o biološkoj raznolikosti koja je proglasila moratorij na sve pokuse u moru i svemiru osim manjih istraživačkih studija, svjedočimo, na vlastitoj koži, svakodnevno, zajedno sa životinjama i biljkama, negativnim učincima klimatskoga inženjerstva.

Djelomičan popis patenata za modifikaciju vremena za razdoblje od 1891.-1958. godine

Patenti u pdf formatu nalaze se na www.freepatentsonline.com

Između 32 US patenta izdvojeno ih je nekoliko, a obrađuju proizvodnju kiše, umjetnih oblaka, dimnih oblaka, umjetne magle, rastjerivanje i raspršivanje magle, opremu u zrakoplovu …

·  1891 – 0462795 – method of producing rain-fall (metoda proizvodnje oborina/kiše)

·  1914 – 1103490 – rain maker (balloon images) (proizvođač/pokretač kiše)

·  1920 – 1338343 – process and apparatus for the production of intense artificial clouds, fogs, or mists ( proces i aparat za proizvodnju jakih umjetnih oblaka, magle ili izmaglice)

·  1927 – 1619183 – process of producing smoke clouds from moving aircraft ( proces proizvodnje dimnih oblaka pomoću zrakoplova u letu)

·  1934 – 1957075 – airplane spray equipment  (oprema zrakoplova za raspršivanje)   

·  1951 – 2550324 – process for controlling weather (proces kontrole vremena)

·  1952 – 2582678 – material disseminating apparatus for airplanes (aparat za raspršivanje tvari za zrakoplov)

·  1953 – 2633455 – smoke generator (generator za dim)

·  1954 – 2688069 – steam generator  (generator za paru)

·  1958 – 2835530 – process for the condensation of atmospheric humidity and dissolution of fog (proces kondenzacije atmosferske vlage i rastapanje magle)

Popis svih patenata za navedeno razdoblje nalazi se na: https://climateviewer.com/2014/03/24/geoengineering-weather-modification-patents/

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)